Vad är Slow Travel?

Kanske har du hört talas om Slow Food rörelsen som startades 1986 av Carlo Petrini i staden Bra, Italien. Syftet var att bevara regionala traditioner, god mat, gastronomisk njutning och ett långsamt liv. Idag är Slow Food en global rörelse som involverar tusentals projekt och miljontals människor i över 160 länder.

Slow Travel har sitt ursprung i Slow Food rörelsen. Att resa Slow är ett förhållningsätt till resandet och handlar bara till viss del om det färdsätt vi väljer. Man behöver inte resa långsamt även om det visst kan vara så att man väljer bussen eller tåget istället för flyget. Det handlar mera om att stanna längre tid på samma plats för att hinna andas ut och sedan andas in atmosfären och livets gång på den ort där man befinner sig.

Inom Slow Travel betonas anknytning till lokalbefolkningen. Genom att involvera sig i det lokala livet tillsamman med dem som bor och verkar där, kan man lära sig mera om deras kultur och traditioner. På detta sätt blir resan ett sätt att utbilda sig själv och bli känslomässigt involverad i platsen och mänskorna.

Tidigare tänkte jag alltid att jag inte ville slösa bort min tid och mina pengar på att besöka en plats mer än en gång när det finns så mycket att upptäcka runtom i världen. Lite förstod jag den kollega som varje år valde att resa till samma land, till samma stad och till samma hotell.

Jag har alltid älskat att resa och när jag började jobba som reseledare fick jag plötsligt se fler platser under ett år än vad jag skulle haft möjlighet till även om jag skulle använt alla fem semesterveckor. Tänk att kunna pricka av den ena destinationen och sevärdheten efter den andra.

Det som fick mig att börja fundera på om det kanske fanns ett annat sätt att tänka kring resandet, beror till viss del på att jag på några av mina uppdrag som reseledare fick stanna på samma destination i flera månader och även komma tillbaka och året därpå. Det gav möjlighet att samtala med de som bodde där, vara med och fira deras traditioner och förstå vilka deras sorger och glädjeämnen är. Denna typ av resa stod i stark kontrast till en del av de bussresor jag varit ute på, då man visserligen hinner se massor och ibland bocka av flera länder på en gång men där ron aldrig hinner infinna sig. Kvantitet i stället för kvalitet.

Med globala hållbarhetsmål, ökad digitalisering och pandemier som avlöser varandra finns det många incitament till att inte bara stanna lite längre på samma destination men också att kombinera ledighet med jobb och att kanske även välja ett långsammare färdsätt.

Min vision är resor där både den fysiska resan och den inre resan för dig som person skall bidra till att målet i sig själv inte är huvudfokus utan resan i sig självt. Som bl.a. Robert Broberg har skaldat ”Målet är ingenting. Vägen är allt!”

Hur har ditt förhållningssätt till resor ändrat sig över tid? 

🌞 Aviaja