10 tips om du blir sjuk på resan.

Mina tio tips till dig om du blir sjuk innan eller under resan. Jag vet att det här vill du inte helst inte höra nu när du äntligen skall få ge dig ut och upptäcka världen igen efter två år av restriktioner. Som reseledare och -arrangör kan jag ändå inte nog betona vikten av att du tar dig tid att få koll på det här bitarna innan du ger dig av.

1. På www.swedenabroad.se/ kan du följa UDs rekommendationer för resor i olika länder. De har även en praktisk app. du kan ladda ner till din mobil, för lätt åtkomst under resan.

2. Vid sjukdom betecknad som medicinskt nödvändig inom EU har du med ditt EU-kort rätt till sjuk- och tandvård i den offentliga sjukvården i det landet du besöker. Skaffa och ta med EU-kort när du reser i Europa. Om du redan har ett kort kolla att det fortfarande gäller! Du kan beställa ett EU-kort online hos forsakringskassan.se

3. Vid sjukdom inom Norden räcker det att du visar din ID-handling och uppger din hemadress. Barn måste ha en egen ID handling (ex. EU-kort)

4. Om du betalar din resa med kredit-/betalkort ingår i de flesta fall ett avbeställningsskydd. Kolla med din bank vad som gäller i ditt fall.

5. I din hemförsäkring finns oftast ett basreseskydd och därutöver ett avbeställningsskydd som ett valbart tillägg. Mer information på https://lnkd.in/efEARKBE Ta kontakt med ditt försäkringbolag för att veta vad som ingår i din försäkring.

6. Om du helt saknar hem- eller reseförsäkring eller vill ha en tilläggsförsäkring kan du jämföra olika reseförsäkringar på fiancer.com och happens.se

7. Några försäkringsbolag har heltäckande reseförsäkring med semestertillägg som gäller även vid insjunkande i Covid-19 och ger ersättning för förlorade resdagar och kostnader vid akut sjukdom.

8. Om du blir allvarligt sjuk och är nordisk medborgare kan du kontakta SOS International i Köpenhamn på +45 70 10 50 50. De ger dig vägledning om hur du skall förfara var du än befinner dig i världen. De kan nås hela dygnet och kan hjälpa på många olika språk utöver de nordiska.

9. Om du är kroniskt sjuk eller om du behandlas för en sjukdom eller skada innan avresan, finns det risk för att försäkringen inte täcker. Du behöver få en medicinsk förbedömning av din läkare innan avresan. Mer information hos Försäkringskassan och SOS International.

10. Du behöver hålla dig uppdaterad gällande Covid-regler i landet du skall besöka både vad gäller in-och utresa samt vistelse i landet. Det gör du lättast genom att följa reserekommendationerna på UDs hemsida och i deras app. Flera flygbolag har bra hemsidor med direktlänkar med information om Covid-läget i olika länder.

Dela gärna med dig om du upplevt något före eller under en resa där du önskat att du hade preppat bättre inom detta område innan du gav dig av?

Jag önskar dig en riktigt skön & frisk sommar!

🌞 Aviaja