Har du en önskan att jobba var du vill?

Kanske har du jobbat hemma under det senaste året och känner att du skulle vilja ta den friheten ett steg längre. Kanske har det börjat spira tankar om att du med teknikens hjälp kan jobba varsomhelst i Sverige eller ute i världen. Kanske har du i samma veva reflekterat över att det där med att bolla idéer med andra eller bara det vardagliga småpratet med kollegorna är en källa till energi som ökar arbetsglädjen.

Det är inte bara du som går runt med dessa tankar. Det står idag högt upp på agendan hos alla svenska företag som vill få sina medarbetare att trivas och att stanna. Vi har gått från ett klimat där många företagsledare satt likhetstecken mellan antalet timmar vi befinner oss på arbetsplatsen och den kvalité vi levererar, till att många idag har förstått att ökad flexibilitet för den enskilde individen ger gladare och mer effektiva medarbetare. Det finns nu en trend att man försöker göra arbetsplatsen så attraktiv att du skall känna att du föredrar att jobba från kontoret.

Är du en av dem som startat ditt eget företag eftersom du såg det som en eller rentav den enda utvägen att få ökad frihet och flexibilitet? Du är inte ensam. I en undersökning från 2018 gjord av Företagarna, där man bland 1 274 Soloföretagare ville ta reda på det mest givande med att driva eget företag, hamnade önskan ”Att själv bestämma över min egen tid” på en första plats med 72 %.

No alt text provided for this image

Vad finns det då för möjligheter för dig som företagare eller anställd att jobba var du vill och när du vill? Här florerar det en massa moderna uttryck men vad betyder de och har det egentligen någon betydelse vilka ord vi svänger oss med? Nej, det tror jag inte men de kan ge en indikation om vart vi är på väg.

Jag tror det viktigaste är att du provar dig fram. Det kan du göra antingen du driver ditt eget företag eller som anställd. Mitt förslag är att du stegvis provar olika lösningar för att öka din frihet i arbetet. Prova olika alternativ under en kortare period och utvärdera vad som var fördelarna och nackdelarna innan du tar nästa steg.

Listan på ord nedan kan ge dig en indikation på vilka möjligheter som står till buds.

  • Workation – när man kombinerar jobb med ledig tid på en annan plats
  • Platsoberoende – att man har ett jobb som gör det möjligt att jobba var man vill
  • Digital nomad – att man jobbar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg och med potential att hela världen som sitt kontor (definition Svenska Nomader)
  • Freelancer – att man tar uppdrag utan fast anställning (ofta egenföretagare)
  • Giggare – att man jobbar som frilansare med med många små uppdrag
  • Distansarbete – att man arbetar hemifrån eller från annan plats än kontoret
  • Hemarbete – att man jobbar hemifrån
  • Jobbonär – att man kombinerar jobb och pension
  • Co-working space – att man har en plats på ett gemensamt kontor – ofta soloföretagare 
  • Kontorshotell – att flera företag utöver sin egen kontorsyta delar gemensamma utrymmen och service med övriga förtag som hyr in sig – ofta företag med flera anställda

Var vill du helst jobba om du får välja?

🌞 Aviaja